00:00:000
00:00:000

Kronometre Nedir, Ne İşe Yarar?

Kronometre, zaman aralıklarını ölçmeyi sağlayan hassas bir saattir. Diğer adı süreölçer olan bu teknoloji ürünü, neyi hangi hızda yapmak istediğinize bağlı olarak, sizin için zamanı sayar.

Denizcilikte ve havacılıkta sıklıkla kullanılan bu cihaz, spor aktivitelerindeki performans ölçümünde de son derece kritik bir yer tutar. Bir şeyi ne kadar iyi yaptığımızın temel kriterlerinden birinin bunu ne kadar sürede yaptığımız olduğu düşünülünce, kronometrenin sunduğu ince ayar sonuçlar, çok daha anlamlı hale gelmektedir. Bazen tek bir saniye, bir sporcunun kaderini tamamen değiştirebilir.

Yine laboratuvarlarda yapılan süreli deneylerde kronometre verileri, bilimsel analizlerin sağlıklı yapılabilmesi için elzemdir.

Mekanik ve dijital türleri olan kronometreler, ileri ve geri sayım özelliğine sahip sayaçlardır ve sizin için zamanı, en küçük birimlerine kadar ölçerler. Öyle ki siz hedefinize doğru koşarken bu hassas cihazlar, size saniyenin onda birine kadar inen sonuçlar gösterebilir.

Online Kronometrelerin Avantajları

Online kronometreler, mekanik süreölçerlerin taşıdığı riskleri (sıcaklık, sarsıntı, titreşim sonucu hatalı sonuç verme vb.) taşımazlar. Saat, dakika, saniye ve milisaniye bazında süre tutmanızı sağlarlar. Kullanımları kolaydır ve akıllı cihazlara herhangi bir program yüklenmesini gerektirmediği için de pratiktir.

Bilgisayarınıza ek bir program yüklemeden tarayıcı üzerinden online kronometre kullanabilir ve yaptığınız işin zaman performansını bu şekilde ölçebilirsiniz.

Online Kronometre Nasıl Kullanılır?

Bir online kronometre aracında üç temel buton bulunur: "Başlat", "Duraklat" ve "Tur". Kronometreyi başlatmak için "Başlat" butonunu kullanabilirsiniz. Sayaç çalışmaya başladığında "Duraklat" ve "Tur" butonları kullanılabilir hale gelecektir. Tüm bu butonların çalışma mantığı ise şu şekildedir:

  • Bir işi ne kadar zamanda yaptığınızı görmek istiyorsanız, süreyi başlatmak için "Başlat" butonuna basmanız yeterlidir.
  • Geçen süreyi kaydetmek istediğinizde veya o esnada işinizi bölen bir durum geliştiğinde "Duraklat" butonuna basmanız gerekir.
  • Eğer işi bölümlere ayırmak istiyor ve geçen süreyi sıfırlamadan tur sürelerini kaydetmek istiyorsanız "Tur" butonuna basmalısınız.
  • Yeni bir deneme yapmak istediğinizde "Sıfırla" butonuna basarak önceki verileri ekrandan temizlemelisiniz.
  • Eğer kronometreyi bir toplantı, yarış veya sınıf ortamında herkesin görebileceği bir şekilde kullanmak istiyorsanız sağ üstte yer alan "Tam Ekran" butonuna basarak sürenin akışını, diğer katılımcılara gösterebilirsiniz.